ONZE GESCHIEDENIS

Van café tot restaurant

In de vorige eeuw waren er in onze dorpen zeer veel drankgelegenheden, vaak in combinatie met een of andere handelsactiviteit, zoals kruidenier, slagerij, kolenhandel, smidse en ijzerwaren. Een plaatselijke 'biersteker' had in die tijd meer dan vijftig klanten in het dorp.

Ook hier in de onmiddellijke buurt kon men op meerdere plaatsen terecht voor een pintje.


Deze gelegenheid werd gebouwd in het begin van de jaren dertig. Frans Michiels (1881-1958) had tijdens de oorlog zijn geluk gezocht in Amerika en dat had hem geen windeieren gelegd. Samen met zijn zuster Celine (1888-1970) - beiden bleven ongehuwd - liet hij in het begin van de jaren dertig deze woning bouwen en baatte er een herberg uit. Hij was ook velomaker, terwijl Celine met stoffen leurde en tijdelijk een winkeltje had.


Met het ouder worden vielen die activiteiten stil, tot in de 1960 zijn neef Cyriel Mischiels (1911-1970) en echtgenote Jeanne Van Cauwenbergh (1921-2017) dit huis kochten en er het café 'In de Zon' openden. Tot dan toe hadden beiden hun boterham verdiend in het 'Radiomeubelenfabriekske' eveneens gelegen in de Heuvelstraat. Ook Cyriel herstelde en verkocht fietsen; eerst in huis en in de zomer van '64 werd er langs de Voortstraat een werkatelier en winkel gebouwd.


Het werd een bloeiende zaak en samen met het tegenover gelegen café (waar de haantjes 'zongen') en het duivenlokaal bij de smid bracht het heel wat vertier en plezier op 'den achterheuvel'. Heuvelkermis met de 'jazz-orkestjes', de opkomst van de jukebox, de kaartspelen, een voetbalploeg, tafelvoetbal, de 'haantjes' (en stiekem hanengevechten), duiven inkorven... het was er allemaal te beleven.


In 2020 werd het huis verkocht en door de nieuwe eigenaars gerenoveerd om op hun beurt hun dromen waar te maken met deze bijzonder zaak.